AKTUELNO

Istoričar Nemanja Starović smatra da nema razloga da Srbija bude nezadovoljna ishodom Berlinskog samita i ističe da je Priština u zvaničnom saopšetnju, koje je izdato nakon tog sastanka, dobila najamnje tri “packe”.

- Srbija na jedan jasan način reafirmisala svoje političke pozicije u jednom okruženju koje predstavlja ozbiljnu političku arenu. Ispostavilo se da Srbija predstavlja deo rešenja, konstruktivnog i kredibilnog partnera. Nije bilo prostora za neke ozbiljnije pritiske, koji su najavljivani prema našoj državi. Svima je jasno da je naša pozicija kredibilna i utemeljena i da niko nije imao moralnog prava da od nas traži nprihvatimo nastavak briselskog dijaloga bez da Priština ukine svoje aniticivilizacijske mere – naveo je Starović.

Prema njegovim rečima, kada se podvuče crta, vidimo da je pritisak bio daleko veći na predstavnike privremenih institucija iz Prištine.

- Videli smo da je došlo i do neprijatnog momenta između Makrona i Hradinaja. Tači je gurnuo prost u oko domaćinima neprimerenim izjavama – kritikovao EU kao nesposorbnu. Što su pritisci usmereni više prema Prištini naša pozicija je relaksiranija – dodao je Starović.

Kako je podsetio, jedini konkretan zaključak jeste da će 1. ili 2. jula dođi do novog sastanka.

- To uliva nadu da ćemo u naredna dva meseca imati rasterećujuću situcijau i da se Priština neće odlučiti na neke jednostrane agresivne mere prema našem narodu na KiM – istakao je Starović.

Bivši dopisnik Politike iz Nemačke Miroslav Stojanović nije uveren u to da je u Berlinu bio baš tako žestok pritisak na Prištinu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Interesantna je izjava Merkelove kada je reč o taksama koje je uvela Priština. On je rekla da to korak u pogrešnom smeru. To je blaga i neobavezujuća formulacija. Priština je demonstrirala da ih Evropa mnogo ne interesuje i da oni brinu oko Vašingtona i zbog toga su i Tači i Haradinaj rekli da se u sve dalje razgovore mora uključiti Amerika – naveo je Stojanović.

On smatra da je ovaj susret bio potrebniji Angeli Merkel i Emanuelu Markonu, nego liderima zapadnog Balkana.

Stojanović je dodao da je njima bilo potrebno da demonstriraju jedinstvo imajući u vidu da se približavaju izbori za Evropski paralamen, ali i da pokažu Rusiji i SAD da će oni rešavati probleme koji su u njihovom dvorištu.

#Berlin

'